onsdag 6 maj 2009

Grabbkultur och Fotboll i fel ordning!

Så hade vi en genomgång i kommunstyrelsen idag om fotbollsvåldet. Det var bättre än jag trodde. Inte våldet, men väl mötet. Starten för nya Gamla Ullevi - tänk att man skall behöva skriva så konstigt som "nya gamla" för att det skall bli rätt - varit katastrofal för oss som inte följer fotboll så noga men väl mediarapporteringen. Det slår ju i sin tur mot hela göteborgsfotbollen och Göteborg som evenemangsstad. Där får det inte vara någon pardon i att sätta stopp för sådan huliganism både på och utanför arenan.

Fast jag måste säga att jag tycker framförallt klubbarna slingrar sig en del när det kommer till att tydligt markera mot sina "svansar" eller "firmor" eller vad de nu kallas. De finns en grabbkultur som kanske inte helt och fullt rättfärdigar, men ger utrymme för dessa kriminella huliganer i glappet mellan föreningsliv och kommersiellt bolag som ju en fotbollklubb idag är. Det borde då också finnas ett tydligare uttalat intresse som demokratisk förening och kundorienterat underhållningsföretag att på allvar sätta hårt emot, som man inte riktigt lever upp till tycker jag när frågan spetsas till på det viset.

Det krävs absolut en rad konkreta åtgärder, men det handlar också om attityder som klubbarna själva medvetet eller omedvetet bidrar till och gör att gråzonen mellan en riktig bra supporter och en riktigt dålig huligan blir väl stor. Fotbollen kan inte lösa allt själv, mycket påminner om hur de kriminella gängen fungerar, men de måste bli mer proaktiva som det heter och bjuda in oss alla i dansen för att få bort svansen. Det är egentligen inte vi som skall behöva ta det initiativet. Det var dock bra att vi från kommunstyrelsen gjorde det. Det ökar också min övertygelse om att vi från vår sida i folkpartiet varit på rätt spår i våra budgetar de senaset åren med att det räcker inte med ett center mot organiserad brottslighet, vi behöver också i kommunen en kunskapsenhet kring destruktiva subkulturer överlag som stöd och verktygsmakare åt kanske framförallt socialtjänsten ute i stadsdelarna.

Själv fick jag två ögonöppnare mig till livs:
1. Det går idag att gå in på en fotbollmatch rätt så bra i gasen och sedan fortsätta accelerera med folköl (som ju motsvarar en snaps varje burk). Problemet är inte så mycket folkölen som insläppet enligt min mening. Om man nu skall vara tydlig i vad som är god respektive dålig fotbollskultur åtminstone.
2. Fotbollsförbundet berömmer sig av att polisen har behövt minska sin insats från 450 till hälften för varje högriskmatch! Jösses, är det så mycket - fortfarande! Trots att klubbarna öst på med egna matchvärdar och allt vad det heter. Tala om att samhället redan lägger in väldiga resurser på detta - och ändå går det överstyr. Förstås beroende på att resurserna läggs in där snarare än att minimera problemet som sådant. Det är de åtgärderna, verktygen och opinionsarbetet som måste till.

Det finns all anledning att fortsätta dialogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar