onsdag 19 augusti 2009

Backa inte för Backa!

Så har det brakat lös i Backa igen!

Jag har ju följt Backa under några år och varit den som sett till att vi fått upp återkommande rapportering om situationen där i kommunstyrelsen. Vi har problem i många stadsdelar och haft det genom åren, men Backa har haft särskilda problem som vuxit fram utan att socialtjänst, stadsdelsförvaltning eller polis riktigt hanterat det, de har inte ens haft samsyn om det funnits problem och i så fall hur stora de är. Man blev överrumplad helt enkelt, trots att signalerna funnits under många år. Till slut brakade det löst som kan läsas på bland GP.se.

Jag tog ett initiativ till att vi från Alliansen var i Backa före sommaren för att följa upp den rapportering vi fått i kommunstyrelsen om att situationen är under mer kontroll än när stöket på Selma Lagerlöfs torg, bråken vid Blendas gata och oron kring det som kallas Backa Röd var som störst. Det är nog så att man till en del fått bukt med rekryteringen till ungdomsgängen och fått ned oroligheter, våldsamheter och brottslighet en hel del, någon slags "normalnivå". Stadsdelsförvaltningen gav en positiv bild av utvecklingen, fältarna var väl mindre övertygade om det även om de såg att deras insatser gjort skillnad.

Det är väl för tidigt att dra några slutsatser av gårkvällen på Blendas gata med förstörd polisbil, bilbrand och nedslagningar, men att det fortfarande pyr är helt klart. Även om det inte är helt ovanligt i samband med skolstart att det blir socialt oroligt bland ungdomsgäng, är det naturligtvis på en alarmerande nivå när det blir så här. Det är ett ungdomsgäng som "fastnat" och börjar bli till åren men håller på som i tonåren, som verkar vara kärnan. Som väl är har stadskansliet i sin anda av att vara mer "proaktiva" tagit till sig bollen innan någon (= jag exempelvis :) hann lyfta frågan och sade sig därför till kommande kommunstyrelsemöte ge en mer fullödig bild av vad som hänt och varför samt hur vägen framåt nu ser ut när det pratat med dem i Backa och polisen. Det är bra. Det vore nog bra om de kom också för att mer i detalj redogöra läget.

Jag hade hoppats att få slippa höra mer om just Backa, men icke, tyvärr. Den lilla glädjen är att polis, socialtjänst och förvaltningsledning nu är inne på arenan på ett helt annat och direkt sätt, än det möte vi hade med dem för något år sedan som mest gick ut på att baktala varandra och förminska problemen alternativt lägga över ansvaret på den andre. Jag vet att inte minst Alliansen i Backa varit aktiva i nämnden gentemot förvaltning och verksamhet sedan dess.

Det finns säkert all anledning att återkomma med kommentarer om detta beroende på vilken information vi nu får. Jag kommer i alla fall att följa frågan - ännu mer.

2 kommentarer:

 1. Grattis! Även Backa tillhör tydligen numera den exklusiva skaran (Rosengård, Tensta, Rinkeby, Husby, Ronna m fl) av mångkulturella förorter som till allt utom namnet numera i praktiken inte längre är en del av Sverige i den betydelsen att staten inte längre har full kontroll över territoriet. Det blir spännande att se hur många de är 2015 då Sverige kan förmodas ha tagit emot ytterligare c:a 300.000 flyktingar och deras anhöriga. En stor majoritet av dessa kommer inte ha några som helst förutsättningar att skapa sig ett rimligt välordnat liv i Sverige. Vad tror du att deras barn kommer att ägna sig åt kvälls- och nattetid?

  Sverige är på god väg att göra ett enastående nationellt självmord, det första i historien. Och Fp kommer i framtiden med stor sannolikhet att räknas som en av de medskyldiga.

  SvaraRadera
 2. Antingen skapar vi ett samhälle där alla människor är lika mycket värda och ges lika möjligheter att delta, eller så skapar vi ett samhälle där några stänger ute andra och sedan anklagar de andra för att vara problemet, med de reaktioner det skapar. Antingen är man demokrat och tar sitt demokratiska ansvar eller så är man det inte. Det är min enkla syn på saken.

  Därmed inte sagt att det är vare sig enkelt eller problemfritt. Lika lite som det var problemfritt i det etniskt likriktade Folkhem en del tycks tro på. Det är bara att läsa tidningsklipp bakåt i tiden för att se. Man skall akta sig för att generalisera från undantagen. Lika lite får vi blunda för de problem som finns om vi också också skall kunna lösa dem. Där är nog Folkpartiet det parti som varit tydligast av alla.

  Men uppriktigt sagt, om några enstaka procent tillskott av människor på flykt undan våld, krig och tortyr i vår gemensamma globala värld skulle vara ett problem för ett civiliserat, humant och utvecklat land som vårt, så är det faktiskt något fel på det landet, inte de människorna. Sverige är tvärtom ett fantastiskt land tycker jag. Men det finns problem som vi måste lösa tillsammans.

  SvaraRadera