onsdag 21 januari 2009

Ingen bojkott av israeliska varor

Vi hade kommunstyrelse idag. Den första på detta år och det är väl lite senare än vanligt. Vi har ju guberars bytt ordförande från Göran Johansson till Anneli Hulthén och det kan säkert bli bra med en mer civiliserad samtalston även om de politiska motsättningarna i många stycken kvarstår. Det mesta blev bordlagt och återremmitterat också denna gång dock.

Vänstern har ett yrkande om att kommunen skall sluta köpa varor från Israel och det är förstås ren och skär symbolpolitik. Det är ju bra att få utrett om den frågan alls går att lyfta på det sättet i kommunstyrelsen. Annars är det självklart bara att avslå. Inte för att Israel inte denna gång gått över alla gränser - bokstavligen - för vad som kan tillåtas ens för att försvara sitt eget territorium. Det kan man verkligen förstå att de vill och måste agera för. Det finns dock också på sina håll en närmast rasistisk syn på vilka offer palestinierna i Gaza kan få tåla för att stå till svars för Hamas rätt misslyckade raketskjutningar mot Israel. Befolkningen i Gaza sitter ju i en rävsax som också Israel sitter på nyckeln till samtidigt som Hamas uttnyttjar situationen tillfullo med sitt eget folk som sköldar. Inte desto mindre har Israel förstås rätt att försvara sig mot de umbäranden Hamas raketer innebär, även om tidpunkten med tanke på en annalkande valrörelse och ett USA som befinner sig mellan två presidenter reser en del frågetecken.

Varje attack mot judar och deras helgedomar som vi ser runtom i Europa är lika avskyvärda för det är det viktigt att vara ännu tydligare med i denna stund. Det tråkiga med kriget i Gaza - bortsett från de fruktsanvärda offren, inte minst barnen, som kommer att generera nästa generation terrorister som ett brev på posten - är att det underblåser krafter som inte vill ha fred och ytterst sätter hela världssamfundets trygghet på spel med den krutdurk som Mellanöstern utgör och med de intoleranta krafter som finns runtom och inom våra egna samhällen. Krafter som i sin tur nu Vänstern spelar i händerna.

Tillbaka till frågan om Vänsterns yrkande. Deras hänvisning till att inte handla med Israel är att de kränker föreningsfriheten och organisationsrätten i Gaza och för palestinier i Israel. Tänk om (v) hade haft den synen under Sovjettiden i sitt eget utbyte och syn på Sveriges relationer till Sovjetunionen. Det vore härligt att höra en vänsterpartist använda de argumenten för att inte handla med Cuba. Jag tycker USA:s bojkott av Cuba är kontraproduktiv, men plötsligt är det Vänstern som ger argument för en sådan handelsbojkott! Dessutom skulle vi inte kunna handla med vare sig Palestina eller länderna runt Israel med den argumentationen. För säga vad man vill om Israel, men det är - med alla sina fel och brister - den enda demokratiska staten i hela regionen.

Kommunen skall agera etiskt riktigt och vi kan verka för utbyte med andra städer och regioner runtom i världen eller välja att inte ha det med sådana där vi ser att de mänskliga rättigheterna förtrampas, alternativt använda den plattformen för utbyte som ett medel för att bidra till att mänskliga rättigheter upprätthålls. Det är jag ju den första att skriva under på med tanke på hur jag drivit frågan om Göteborgs utbyte med Shanghai i Kina. Ren och skär - kanske snarare illröd - lokal ensidig pamflettpolitik hjälper dock inte en fredlig demokratisk utveckling i Mellanöstern framåt. Snarare tvärtom. För den skull tycker jag att (v) har rätt att lyfta frågan politiskt. Det är alltid bra att lufta det faktum att även Göteborg är en del av global värld och har ett demokratiskt ansvar även i det större perspektivet. Även om jag inte delar deras slutsats i den mån den alls är lagligt möjlig att besluta om i kommunstyrelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar