lördag 6 juni 2009

Det är kul med valrörelse!

Man glömmer det mellan varven och tänker, nej skall jag behöva stå ännu några blåsiga timmar på ett öde torg eller ut i regnet och blada flygblad i brevlådor eller i kokhet värme då istället solterrassen lockar och sätta upp affischer som snart ändå rivs ned eller en debatt som ändå ingen som inte redan vet vad man tycker kommer att bry sig om eller föra ett samtal på scen om vår politik när folk bara ändå rusar förbi...men så står man där och kommer ihåg hur fantastiskt roligt det är att träffa människor, bryta argument och faktisk leva demokrati på riktigt tillsammans med partkamrater och en och annan politisk meningsmotståndare.

Jag måste säga att denna valrörelse varit ovanlig rolig. Kanske kortare och kanske inte riktigt lika intensiv som "vanliga" valrörelser, men så har jag ju inte själv varit kandidat och det "vanliga"politiska livet med budgetarbete, kommunstyrelse, "vanliga "studiebesök och så vidare rullat på som vanligt. Men vilket medborgarintresse och folkliv runtomkring! Jag tycker det varit mycket mer intresse, mer pålästa och relevanta frågor och mer öppenhet för dialog och att få veta vad de olika kandidaterna står för än någon valrörelse jag varit med om tidigare! Helt enkelt en demokratisk nyfikenhet bortanför raka gurkor, ja eller nej och EU som något konstigt som inte har med oss att göra! Vad man kan dra för slutsatser avseende valdeltagande och initierade partival är väl omöjligt av det, men det har i alla fall känts bra, så som demokratiska val skall gå till!

Jag tror nog både vi politiska partier - inklusive regeringen tydligare "aktivism" inom EU-frågorna - och media tagit vårt ansvar på ett helt annat sätt än tidigare för det. Jag har ju tidigare anmärkt något på hur EU-valet beskrivits medialt, men sista veckan har även den rent politiska debatten om vad vi vill göra i EU fått ökat utrymme som också höjt valtemperaturen avsevärt. Även om vissa media fortfarande försöker göra allt för att skriva ned valet som valet ingen bryr sig om. Kanske har det inte heller brutit igenom hos det stora folkflertalet, men bara det att förtidsröstningen slår alla rekord är ju roligt i sig, om dessutom folk även på valdagen tar sig till vallokalerna i hyfsad utsträckning. En stor eloge till valnämnden som verkligen gjort att det funnits en valnerv över hela staden med mobila valstugor där folk rentav köat för att få komma till. Jag har ju kritiserat dem för beslutet att åldersdiskriminera alla över 65 att få vara valförrättare. Desto större anledning att nu i gengäld ge dem en eloge för det som varit väldigt bra.

Det har också varit fantastiskt att se ungdomsförbundens engagemang. Rent allmänt är många unga engegared i EU-frågan och det är inte så konstigt för det är ju en fråga som berör solidariteten med andra länder och folk, den gränsöverskridande miljöförstöringen och klimatfrågan och i grunden fred, frihet och demokrati. Frågor som engagerar unga (och förstås också oss lite lätt avdankade :) och särskilt unga liberaler och det har verkligen vårt liberala ungdomsförbund visat av det jag sett. Vilken otrolig ut sagt proffsig insats med små ekonomiska resurser från ett gäng glada ungdomar alltifrån att de campade inför vallokalens öppnande i Nordstan och framåt. Riktigt roligt att se.

Sedan har jag idag också sett dem! Alla, d v s media och förståsigpåare men däremot inte en enda av dem jag mött på gator och torg, har pratat om dem! Visst har jag mött någon av dem som med världskonspiratoriskt sinne och en colabruk i handen - apropå imperialistisk världskonspiration - med en argumentation som närmar sig gränsen för att det demokratiska öppna samhället kan aldrig tillåtas försvara sig för då är det inte demokratiskt öppet längre om det gör det. Nätet, som sägs vara den nya demokratiska arenan, men ju ärligt talat mest är ett marknadstorg och - är jag övertygad om - kommer att bli allt mer av en också i det fördolda köpt marknadsplats för olika intressen inklusive de som vill attackera vårt öppna demokratiska samhälle - om det inte redan är så - men förstås tillsammans med allt annat fyller sin roll för den fria såväl demokratiska som odemokratiska debatten på ett aldrig tidigare skådat sätt, har förstås varit översållat av dem. Jag tänker förstås på piratpartiet.

De stod där i solljuset och kisade, som direkt ur sina mörka dungeons, och ärligt talat såg den splitternya lilamålade partibussen lite apart ut där den stod vid de likaledes nya övriga partiprylarna jämfört med lirarna som stod där som för vilket demokratiskt parti som helst (fast vi skulle inte ha råd med en ny ommålad buss förstås). Det är ju i sig fantastiskt. Lite sedvanligt demokratiskt fotfolksarbete mitt i solljuset i direkt dialog med människor. Även om man får känslan av att det nog finns en del starka intressen bakom och en partibuss lite mer likt ett sunkigt pizzabud hade passat bilden i övrig bättre, så är ju det också en del av demokratins fantastiska möjligheter när säkerhetsventilen pyser över.

De är fortfarande ett gäng snyltare som pratar om integritet i en värld där allt och alla skall fläkas ut på nätet för offentlig beskådan, även det mest privata och andras ännu mer privata, i samma anda som det är ok att lägga ut obduktionsbilder av mördade barn för det är demokratisk offentlighetsprincip det. Snacka om att ha fått saker och ting om bakfoten och svälja mygg och sila kameler vad gäller demokrati, yttrandefrihet, skapande upphovsrätt, offentlighet och integritet och använda våra demokratiska byggstenar som regelrätta vapen för att kräva sin egen självskrivna rätt att få stjäla det man vill av det som andra skapat.

Vi får väl se om de står pall om någon nu skulle komma in i parlamentet, risken är ju att det blir fläskpannkaka som för junilistan och andra när man inser hur mycket jobb det innebär, vilka svåra avvägningar som måste göras - världen kan inte bara reduceras till en fråga eller en förenklad tes - och att det gäller att bygga allianser "real life" för att nå sina mål, utan att samtidigt förvåna sina egna väljare över vad man egentligen visar sig stå för när det kommer till kritan. Men tusen gånger hellre piratpartiet, vilka de nu egentligen är bakom den imaginära fasaden, än andra verkligen ljusskygga odemokratiska krafter.

Det var förresten, som kontrast till de som kallar sig nationalister men är antidemokratiska rasister, roligt att idag också på nationaldagen vara med och dela ut diplom till alla de göteborgare som valt att inte bara vara göteborgare utan också bli svenska medborgare. Flaggviftande, glada, stolta nya svenskar som vill vara en del av vårt samhälle hela vägen ut. Härligt att se för att vaccinera sig mot mångfaldens allt högljuddare belackare, här i Sverige och runtom i vårt Europa. Återigen, måste tyvärr sägas. Det behövs då starka liberala krafter som står emot.

Nu är det hursomhelst några sista fotarbetsryck under söndagen och sedan blir det riktigt spännande att se hur det slutar på valnatten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar