onsdag 24 juni 2009

Göteborgs Stad är också city of Gothenburg, eller hur!?

Så har jag lagt en motion i fullmäktige som jag gått och värkt på under några år. Jag har irriterat mig på det faktum att staden plötsligt fick för sig att bara omnämna sig själv som Göteborg och inget annat. Självklart heter Göteborg just Göteborg och inget annat. Men vi har ju också ett antal internationella synonymer där förstås Gothenburg är den mest internationellt erkända. Jag tycker det är synd att helt kasta ut det epitetet.

Det är förstås ingen stor fråga jämfört med den ekonomiska krisen och allt annat, men en stads namn och benämningar är ändå intimt förknippade med stadens identitet i övrigt. En internationell stad som Göteborg, genom historen byggd av människor från andra håll och ständigt berikad av internationell influenser, har förstås särskild anledning att vårda sin internationella identitet. Att som en av få städer i hela Norden ha ett eget engelskt namn är förstås då något unikt att vårda snarare än kasta på sophögen. Tycker i alla fall jag. Lite kuriosa i sammanhanget är dessutom att just Gothenburg var den benämning som enligt uppgift användes i det tyska originaldokumentet som gav staden dess stadsprivilegier 1621!

Det blir också väldigt konstigt att vi försöker göra oss av med det namn som ändå är så etablerat och ändå används i så många sammanhang, även av oss göteborgare själva när vi skall bli lite mer internationella. Att då i officiella sammanhang däremot säga något slags "Goteborg" med hårt "G" är bara förvirrande för alla inblandade, särskilt om det i princip råder förbud för något annat. Utan att vilja ändra stadens namn till något annat än vad det är, vill jag därför ändå att vi tar fam några riktlinjer för hur vi själva i kommunen i olika - internationella - sammanhang kan använda oss av det namn de flesta som reser till Göteborg och Sverige faktiskt ändå möter på de flesta flygplatser med mera, d v s Gothenburg, så att man åtminstone vet att det är en och samma stad! Dessutom är i alla fall jag lite stolt över att bo i en stad med så många olika internationella synonymer som Göteborg faktiskt har haft och fortfarande har!

Riktigt kul är att GP passat på att göra en liten webbomröstning om detta, där just nu i alla fall Gothenburg leder över Göteborg med 60 mot 40. Även om det förstås skall tas med en liten klackspark, så är det ändå lite spännande att se var det landar. Liksom förstås var hela motionen landar. Frågan skall inte göras vare sig större eller mindre än vad den är, men namn och benämningar är inte oviktiga, tvärtom!

Pressmeddelandet med en länk till motionen finns på: http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____92952.aspx

3 kommentarer:

  1. Jag har precis tagit en snus, tuggat ett nikotintuggumi och rökt en cigg samtidigt. Tycker också att Göteborg skall heta "Gothenburg" eller som det så fint heter i Spanien "Gotemburgo".. Även om du e Folkpartäst. L

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren. Även en folkpartist kan träffa rätt ibland, oftast rentav faktiskt ;), ta nu en stärkande promenad :). jag håller med om Gotemburgo som jag mycket väl tycker vi också kan använda när vi specifikt vänder oss till spansktalande.

    SvaraRadera
  3. Det finns redan ett Gothenburg, kanske skall kolla med den staden, ifall de misstycker med dina strävanden.

    SvaraRadera