tisdag 3 mars 2009

Gardell och kapitalistiska spelare som spelar med hela kaptalismens fundamenta

Visst är det en märklig värld. I söndags stog LO:s Wanja Lundby-Wedin brevid aktiehajen Christer Gardell i TV:s agenda och nästan gosade med varandra mot Finn Johnssons och Volvo-styrelsens huvudlösa förslag om att höja bonusarna för de högsta cheferna. Han verkar inte riktigt i takt med tiden den gode Finn och jag kan mycket väl förstå hur Fredrik Reinfledt och Maud Olofsson ryser bara de tänker på att föra dialog med Volvo och dess styrelse, men tyvärr måste de ju samtidigt låta de personliga känslorna stå tillbaka för allas vårt gemensamma intresse av att bibehålla kärnan av en överlevnadsduglig industri kvar i landet mitt i det svarta hål som öppnat sig och nu drar med sig det mesta i fallet. Där öppnar man från framförallt näringsdepartementet för lite väl lättköpta poäng från oppositionens sida som det idag framställs, helt i onödan faktiskt med tanke på vad som faktiskt görs.

Men åter till Christer Gardell, som ju är en av de gamar som med sin utpressnings- och utdelningspolitik gnagt Volvo och andra bolag in på märgen så att man inte står rustade att möta lågkonjunkturen. Man kunde riktigt se hur han njöt av att ge igen på delar av Volvostyrelsen som nu skjutit sig i foten - vem spred den nyheten förresten?! - och att marknadsstrategiskt göra sig till folkhjälte och dessutom vill han väl inte att pengar går till direktörerna i det här läget, dem behöver han ju bättre själv kan man tro! För en gångs skull stod han där i egen hög - i alla fall lång - person, men nog blev det avspända leendet lite ansträngt när frågan om den senaste aktieutdelningen kom upp och hur det då istället plötsligt var styrelsen som i sin klokskap(!) gjort den avvägningen.

Det enda riktiga sättet för Gardell med flera att visa på seriöst ägarskap är ju att nu vara beredda att putta in pengar i Volvo när de så väl behöver det. Fast de pengarna har väl redan blåst all världens väg i aktieraset. Det är därför staten förväntas gå in och täcka det som spelats bort av de som borde vetat bättre.

För mig är Gardell synonym med det som inte är riktig kaptalism, för kapitalism bygger i grunden på kapitalister med långsiktigt aktivt ägande och strävan till kapitalförädling genom att se till att pengarna sätts i arbete. Det var så marknadsekonomin växte fram och det är det som är grunden i den liberala ekonomin. Idag har vi på sitt sätt det värsta av två världar: Anonyma offentliga fonder med enorma kapital men utan ägarintresse - svenskt näringsliv i den del som inte är utlandsägd är ju i princip idag "församhälleligat" genom dessa pensionsfonder och andra motsvarande aktörer - och små men personligt starkare aktiespelare som kan utnyttja "oägarskapet" hos de stora ägarna till att kapa åt sig egen ekonomisk vinning på bekostnad av långsiktigheten i bolagen.

Det är en ny tid med inte minst den tekniska IT-utvecklingen som redskap för snabba ekonomiska affärer, som lever sitt eget liv så att även begreppet kvartalskapitalism idag är för långt tidsperspektiv. På den punkten är det dags att vi liberaler tar kommandot igen och inte lämnar spelplanen fri för förödande motkrafter, antiglobaliseringsrörelser - som av någon anledning ofta är de snabbaste på att använda sig av den nya teknik de är emot och som skapar förutsättningar för just sådana globala rörelser - och andra irrläror. Marknadsekonomi och kapitalism kräver också tydliga gemensamma regleringar för att just slå vakt om en sund konkurrens och ett sunt företagande, nationellt, på EU-nivå och internationellt. Allt annat är faktiskt irrläror det med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar