torsdag 19 mars 2009

Göteborgsblåsningen?!

GöteborgsMusiken, numera kallade Göteborg Wind Orchestra (GWO) vilket jag måste erkänna att jag har lite svårt för att anamma även om det är blåsigt i Göteborg ;), är i fara för nedläggning efter att försvarsanlaget som flygvapnets musikkår dragits in. Det saknas idag 6Mkr och om inget görs är det slut den 15 maj något sådant. Det är tragiskt. De har en nyrenoverad fantastisk konsertlokal i Kronhuset och gör god reklam för Göteborg runtom i Sverige och världen. Det är något att satsa på före ett stort pariserhjul hur kul den idén än är!

Vi i Spårvägen är ju en av stiftarna i och med att detta ju egentligen är det som en gång var Göteborgs Spårvägars Musikkår med rötter från 1905! Vi ger också ett bidrag till orkestern, men av förståeliga skäl är ju ekonomin inte sådan att det räcker så långt. Däremot har vi diskuterat en vilja att åtminstone räkna upp beloppet, trots vår ekonomi, och det skulle väl vara bra om alla gjorde det. Dessutom är det ju en marknadsföringssak för Göteborg och att om då Göteborg & Co. drog sitt strå till stacken skulle ju inte vara fel. Har de resurser för att ta ekonomiska risker med ett stort hjul så kan de säkert ta en risk för lite blåsning tills en mer långsiktig lösning hittats. Kan sedan Västra Götaland putta in något så kanske det börjar närma sig hamn, utan att drabba övrig kommunal kärnverksamhet i dessa kristider.

Skulle man inte rentav kunna bli Lisebergs blåsorkester och göra inspel där på deras olika scener och i parken som deras paradorkester - Göteborgsblåsningen! - i övrigt vid särskilda sammanhang så vore ju lyckan gjord?! Jag tror det skulle kunna vara ett lyft för alla parter faktiskt! Men det är väl kanske lite sent i allas planering av sommarsäsong och så, men nu gäller det ju att vara lite kreativ också från de parter som jobbar med detta. Vi får se hur det går, men det vore ju verkligen synd om den skulle gå i graven efter alla dessa år som en unik professionell blåsorkester med ett program så imponerande att det verkligen sticker ut (synd bara att man är småbarnsförälder och knappt ens kommer ut på bio och ännu mindre andra kulturella begivenheter så ofta, men vad jag vet så är det inget fel på publiktrycket i alla fall)!

1 kommentar:

  1. När jag var på deras konsert med Lill Lindfors för ett par veckor sen berättade orkesterledaren att de är den enda orkester som har absolut fullsatt vid varje speltillfälle. Det är ett bra betyg. Jag hoppas på en lösning.
    Berit Krantz

    SvaraRadera